Малко от хората, които живеят през втората половина на 20 век и началото

...
Малко от хората, които живеят през втората половина на 20 век и началото
Коментари Харесай

Toys R Us: Как един ветеран от ВСВ създаде империя и как тя залезе

Малко от хората, които живеят през втората половина на 20 век и началото на 21, без значение дали са родени през 1920 година или 1999 година, не са чували за Toys R Us. Наистина, тази компания за играчки става известна по целия свят през последните няколко десетилетия на 20 век.

Това, което множеството хора не знаят обаче, е, че създателят на Toys R Us, Чарлз Лазарус, е деец от Втората международна война, който живее много незабравим живот – и че дълготрайните последствия от Втората международна война са главен фактор за триумфа на неговата верига магазини за играчки.

 Jyväskylä - Toys R Us

Лазарус е роден през 1923 година във Вашингтон, окръг Колумбия, в семейство на родители, които имат магазин за колела. Когато Съединени американски щати влизат във Втората международна война през 1941 година, той, сходно на доста млади американски мъже, се записва в армията, където служи като криптограф. Макар че това значи, че той не влиза в борба по фронтовите линии, ролята му на разбивач на кодове е не по-малко значима за военните старания на съдружниците. Всъщност работата, осъществена от Лазар и доста други съюзнически криптографи, ще се окаже от огромно значение и даже ще е основна в успеха над германците. Лазарус е един от многото кодоразбивачи, които дружно пробиват кода на Енигмата. Благодарение на пробива на криптографите на съдружниците в декодирането на тези излъчвания, съюзническото разузнаване постоянно знае за основните проекти и придвижвания на Оста, преди те да се случат.

След войната Лазар се връща вкъщи в Америка. През последния интервал от службата си обаче той чува приятелите си от армията да се съгласяват, че когато най -накрая се приберат у дома, приоритет номер едно на всеки от тях ще е да сътвори семейство. Този групов тласък за женене и деца от големия брой бойци, завърнали се от войната, дава на Лазарус концепция за евентуално доста рентабилен бизнес. Той счита, че скоро ще има  огромен взрив в броя на родените бебета и че в случай че успее да се нарежда по този начин, че да извлече облага от това, можеше да стане доста богат човек.

Той стартира като отваря магазин, в който продава бебешки мебели, наименуван Children’s Bargain Town, през 1948 година През първите няколко години от ръководството на този магазин той продава главно колички и ясли. Когато все по-голям брой нови родители влизат в магазина и питат за играчки, а не за мебели, Чарлз осъзнава, че съществува сектор с още по-голям капацитет, от който може да се възползва.

Така стартира да превключва по-голямата част от стоките си от мебели към играчки при започване на 50-те години на предишния век и отваря първия магазин Toys R Us в Роквил, Мериленд през 1957 година Веднага щом прави това, бизнесът стартира да процъфтява.

През идващите няколко десетилетия магазините на Лазарус Toys R Us се появяват из цяла Америка, а до 80-те години към този момент излизат и зад граница, като отварят врати в голям брой страни по света. Може би опитът на Чарлз с разтрошаване на противников кодове по време на Втората международна война го е научило на няколко неща за това по какъв начин да се оправя с големи интернационалните контракти за продажба.

Така или другояче, инстинктът му да се насочи към пазара с помощта на диалозите сред военните си другари и всички останали бойци, които се завръщат от бойните полета на Втората международна война, сигурно демонстрира, че през цялото време той има фантастична бизнес прозорливост и добър нюх за облага.

Личният му живот също се оказва много забавен. Той се дами три пъти през целия си живот, а втората му брачна половинка, Хелън Сингър Каплан, е пионер в региона на половата терапия, която основава една от първите клиники за полови разстройства в Съединени американски щати. Тя и Лазарус остават женени до гибелта й през 1995 година

 Abandoned Toys R Us in Winston-Salem, NC

90-те години са времето на смяна за Чарлз, освен във връзка с персоналния му живот, само че и на бизнеса му. Той се пенсионира като основен изпълнителен шеф на Toys R Us през 1994 година, само че остава като ръководител на компанията до 1998 година – първата година, в която Walmart изпреварва Toys R Us в продажбите на играчки в Съединени американски щати. Лазарус в последна сметка живее до дълбока напреднала възраст на 94 години и почива през март 2018 година Само ден след гибелта му магазините Toys R Us в Съединени американски щати стартират ликвидационните си продажби, като последните магазини в Америка затваря вратите си вечно в края на юни 2018 година Това е краят на една ера… по повече от един метод.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР